?

Log in

 
 
20 February 2015 @ 11:54 am
Könyvezés  
Mostanában nem olvasok valami sokat, úgyhogy írok kicsit a legutóbbi élményemről :D Mondjuk elsősorban nem könyvajánlót/kritikát akarok, hanem ennek kapcsán találtam egy cikket a könyvesblogon.

Szóval épp Nők Lapját akartam venni anyának, amikor láttam, hogy árulnak mindenféle leáratozz könyvet, és íyg jutottam egy ezresért a Csontszürethez.
Így a leírása izginek tűnt (urban fantasy varázslókkal, vagány főhősnővel és Londonnal), de így az első 50 oldal után (mikor is a cselekményszál helyszíne már nem London volt) iszonyatosan nehézkesen folytattam, mert előrántotta a rabszolga-tematikát, (az elfogott varázslók titokzatos, majdnem örökéletű lények tulajdonába kerülnek) és a főhőst egy olyan izé fogadja örökbe, ami ANNAK ELŐTTE MÉG SOHA MáS EMBERT, és OMG Paige you must be very különleges HÓPIHE, és azt hittem, letépem az arcom.
De aztán hál istennek ilyen szakaszosan elkezdett kibomlani a a lány háttértörténete, meg a londoni varázsló bűnszövetkezet története, ami hatmilliószor izgalmasabb volt, mint a fő cselekményszál.

Összességében örülök, hogy elolvastam, mert egyébként érdekes volt a világ, amit teremtett, meg volt egy csomó (oké, két darab) mellékszereplő, akiket a szívembe zártam.

Na de, amiről írni akartam, az a könyvkiadással kapcsolatos problémám. Itthon (meg külföldön is nyilván) úgy reklámozták a csajt, hogy "ő lenne az új JK Rowling" csak mert a Harry Potter kiadójával szerződött le, ami egy vicc, mert a két könyvsorozat még érintőlegesen sem hasonlít egymásra.
Viszont itt ez a 21 éves lány, akiben láttak fantáziát, ezért jól megtolta a kiadója a szekerét. Itt egy cikk erről az egész küzdésről, olvassátok el.

Nyilván angolul írni sokkal jobb üzlet, hiszen a magyar nylev egy kicsi, elszigetelt közösség.
Egy normál könyvformátumot (papírkötés, kb 300-400 oldal) előállítási költsége körülbelül 1.500.000 forint és akkor mgé nem esett szó a tárolásról, a tördelés költségeiről, az író jogdíjáról, honoráriumáról, és ugye azt mind tudjuk, hogy emberek nem vesznek könyvet, vagy legalábbis sokkal kevesebbet.
Sajnos itthon az e-booknak sincs akkora hagyománya, akinek e-book olvasója van, az inkább letölti illegálisan a könyvet, szóval megint ugyanott tartunk.
Ha kiadnak egy könyvet, akkor sajnos az reklám nélkül semmit sem ér, elveszik a többi sok ugyanolyan tematikájú cucc között, de a reklám az kb megfizethetetlenül drága. (Például a bookline hírlevelében leadnek lenni másfélmilla, és ez csak egy szaros hírlevél :D :D)
A nagy kiadók (Libri, Líra Alexandra, bár az Alexandrát inkább hagyjuk) nem fog kísérletezgetni egy névtelen magyar szerzővel, külföldi sikerkönyveket vesznek át, vagy magyar sikerszerzőket próbálnak egymás elől elhalászni. A kis kiadók, akik még talpon vannak (Líra kiadói csoport alá tartozik a Magvető, ami szépirodalmat ad ki, a Kalligram önálló, de kvázi állami támogatásból él, és szintén szépirodalomban utazik), és ott a Könyvmolyképző, akikkel még lehet számolni (bár őket folyamatosan támadja a Libri), meg az Ad Astra, de az Ad Astra, ahogy néztem mérsékeltebben foglalkozik YA könyvekkel.

Ez az egész fejtegetés amúgy azért készült, mert egy csomót kattogok a könyvkiadás dolgon, és egyelőre nem tudom, hogy milyen irányba fog elmenni ez az egész.
Az a helyzet, hogy ma, Magyarországon könyvet írni és kiadni gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás. És sajnos kénytelen vagy a kiadói apparátusra támaszkodni, mert a self-publishingban bár elég nagy jövő van, szerintem jó időnek el kell telnie, mire a non-fiction felől el fog mozdulni a fiction felé a dolog.
 
 
 
eniel1eniel1 on February 21st, 2015 05:20 pm (UTC)
Tudom, hogy semmi személyes, de ezt most jól megkaptam az arcomba. :D (Már hogy ugye ez az idei nagy projektem. :P)
De egyébként egyetértek veled, én sem látom még egész pontosan, hogy egy-két érzelmileg kizsarolt baráti vásárlásnál hogy lehet tovább jutni nagy média-hajcihő nélkül.
Zsemlezsemle on February 22nd, 2015 01:15 pm (UTC)
Én nem látom járhatatlan útnak a brand építést (ahogy pl tette ezt Via, vagy Oravecz Nóra), de egyelőre még nem tudom, hogy fiction-re hogy lehet ezt kifuttatni.
Meg ott a Csodaidők sztorija is, ami kvázi egy sikertörténet, szóval nem teljesen reménytelen a dolog, csak mivel egy kiadóban dolgozom, napi szinten járom körbe ezt a problémát, és össze akartam szedni a gondolataimat erről.

Pl, nekem az egy tök érdekes dolog lenne, hogyha a te könyved kiadási folyamata dokumentálva lenne, és agyalnánk azon, hogy lehet a lehető legkisebb pénzbefektetéssel a legnagyobb reklámot kreálni köré, hogy a könyv célcsoportja mitől fog felfigyelni a könyvre, milyen gerillamarketing lehetőségek vannak, stb.
kinslayerskinslayers on February 22nd, 2015 09:39 am (UTC)
Van nekem is egy kedves ismerősöm, aki ilyen gondokkal küzdött. Kiadásra került a könyv, de elég drágán, és első körben főleg baráti kör vásárolt. A facebook meg olvasó találkozók azért kicsit segítettek a helyzeten, de valóban nagyon nehéz ez az egész macera. Kár. :(
Zsemlezsemle on February 22nd, 2015 01:16 pm (UTC)
Magánkiadásban adta ki? Vagy kiadónál?
Neki mik voltak a tapasztalatai, mekkorát lehet ezen bukni amúgy anyagilag?
kinslayerskinslayers on February 22nd, 2015 04:00 pm (UTC)
Vállalta kiadó, az első könyvét az Edition Nove, a többit az Underground Kiadó. A Talizmán első kötetévél kapcsolatban van egy linkem, ahol ír a kiadásról:
http://emianor.hupont.hu/2/a-kiadasrol
Több konkrétumot sajnos nem tudok.
a_chrisa_chris on February 22nd, 2015 10:11 am (UTC)
Sajnos elég elkeserítő a helyzet :( Nem csak kevesen vagyunk és kevesen olvasnak, de még azok közül is mindenki meggondolja, milyen könyvet vegyen meg teljes áron, mert ugye kevés a pénz... :( Megfordítva a helyzetet, szerintem én sem adnék mondjuk 3000-3500 Ft-ot egy általam teljesen ismeretlen (magyar v. külföldi) szerző művéért, hacsak a téma valamiért nem fog meg nagyon. (Más kérdés, ha barát a szerző, akkor nyilván megveszem. :D)
Én utoljára akkor vettem amúgy magyar szerzőtől regényt, mikor előtte olvastam a szerzőtől fantasy antológiában novellát. Ez még talán egy működő kiskapu...
Zsemlezsemle on February 22nd, 2015 01:18 pm (UTC)
Igen, szerintem aránytalanul drágák a könyvek, és ezen lehetne szerintem kicsit változtatni, mondjuk nem mintha jó irányba mennének a dolgok...
Én nem is emlékszem, hogy magamnak mikor vettem utoljára teljes áron könyvet, általában ajándékba is valami leárazáson vásárolok :D

Szóval nehéz pálya ez a könyvkiadás dolog, sajnos.